Το σησάμι βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και των θρομβώσεων (αναστέλλοντας την αιμοπεταλιακή συγκόλληση).
Ονομάζεται και σουσάμι. Από τους σπόρους του παράγεται το σησαμέλαιο, το ταχίνι και ο χαλβάς. Περιέχει (50-60%) λιπαρά οξέα, (18-25%) πρωτεΐνη και (13.5%) υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ιώδιο, άργυρο, ταντάλιο και βιταμίνη Ε .
Τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι 85% ακόρεστα (ευεργετικά για την υγεία), τα οποία παρέχουν υψηλή ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η πρωτεΐνη παρουσιάζει έντονη αντιβακτηριακή δράση, ενώ έχει και ευεργετικές ιδιότητες κατά των δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, εγκαύματα, εξανθήματα).
Το σησάμι περιέχει οφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες και λιγνάνες), που δρουν κατά της LDL «κακής» χοληστερόλης.
Η λιγνάνη βοηθάει στον μεταβολισμό του λίπους και μειώνει το επίπεδο των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.
Το σησάμι συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αναστολή των νευρικών διαταραχών.
Προστατεύει τον θυροειδή αδένα λόγω του ιωδίου που περιέχει.
Μια χούφτα (30 γρ.) σησαμιού αποδίδει 170 θερμίδες.