Το μπασμάτι είναι μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού και σημαίνει «ευωδιαστός»
καθώς απελευθερώνει αρώματα όταν μαγειρεύεται.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και θεωρείται ανώτερο από άλλα ρύζια
λόγω της ιδιαίτερης σύστασης των κόκκων του αμύλου του.
Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ρύζι.
Η αμυλοπηκτίνη του λειτουργεί ως προβιοτικό ενισχύοντας την υγεία του
γαστρεντερικού συστήματος.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως νιασίνη, θειαμίνη,
ριβοφλαβίνη και σελήνιο.
Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο απαραίτητα συστατικά για την υγεία των
οστών και των δοντιών, καθώς και σιδήρου που δρα κατά της αναιμίας.
Συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην διατήρηση
φυσιολογικού βάρους ειδικά στην περιοχή της μέσης και των γοφών καθώς και
χαμηλότερων δεικτών φλεγμονών.
Είναι εύπεπτη τροφή που δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος.