Το πορτοκάλι είναι εσπεριδοειδές και έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση ανάλογα με
την ποικιλία.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (παράγει λευκά αιμοσφαίρια που βελτιώνουν το
ανοσοποιητικό σύστημα), ενώ περιέχει επίσης και Βιταμίνη Α και Β1. Είναι καλή
πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτενίου, φολικού οξέος, καλίου, ασβεστίου
(συμβάλλει σε υγειή οστά και δόντια) , σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου,
νατρίου και ψευδαργύρου.
Περιέχει περισσότερα από 60 φλαβονοειδή (προστατεύουν από μολύνσεις), τα
οποία έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και πολλαπλά
αντιοξειδωτικά οφέλη.
Προλαμβάνει τον καρκίνο καθώς περιέχει D-λιμονένιο, μια ένωση κατά του
καρκίνο του (δέρματος, μαστού, πνεύμονα, στόματος, παχέους εντέρου). Επίσης
οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C
προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Μειώνει την LDL χοληστερόλη, καθώς περιέχει δύο σημαντικά φλαβονοειδή, την
εσπεριδίνη (περιορίζει την υψηλή πίεση του αίματος) και την πηκτίνη
(επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από το σώμα).
Βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς
περιέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ και εσπεριδίνη.
Προλαμβάνει την ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και ανακουφίζει από
δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων.
Περιέχει φολικό/φυλλικό οξύ που βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
καθώς και στην προστασία από γενετικές βλάβες.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην δημιουργία
εμφάνισης πετρών στα νεφρά, καθώς και έλκους του στομάχου.
Προωθεί την απώλεια βάρους λόγω των φυτικών ινών που διαθέτει και οι οποίες
συμβάλλουν στον διατροφικό κορεσμό.
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που
προκαλούν την γήρανση.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην τόνωση των πεπτικών υγρών και στην λύση στο
πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει μόλις 65 θερμίδες.