Η καρύδα είναι ο καρπός του κοκοφοίνικα, που στα ινδικά σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή».
Αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
Η καρύδα αντιμετωπίζει τις παθήσεις του ανοσοποιητικού καθώς έχει υψηλή ποσότητα λαουρικού οξέος.
Η καρύδα περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Η καρύδα συμβάλλει στην διατήρηση του βάρους, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Μια χούφτα (30 γρ.) τριμμένης καρύδας αποδίδει 108 θερμίδες.